top of page
Recent Posts
Featured Posts

За съдбата на един паметник на културата


Мнения относно надстрояването и промяната облика на сградата на бившето иранско посолство находящо се на бул. „Васил Левски“ 77, гр. София

Гост

2017-03-29 09:17

Категорично не съм съгласен с готвената надстройка на бившето иранско посолство. Това означава тотална промяна и обезсмисляне на архитектурните достойнства на сегашната двуетажна сграда, която е ценен нюанс във все по-обезличаващата се централна част на столицата. По-разумното е АДИС да построи нова сграда на друго място. С уважение: Петър Величков, автор на книгата "Софийските потайности"

Мария Гост

2017-03-29 12:57

Поредният отвратителен акт на софиската община! В момента тече поголовно събаряне на стари сгради в центъра на София! Ненаядоха се общинари, кмет и архитекти стар и нов!

Todor Nanchev

37 мин. ·

Абсолютно неприемливо! Самото предложение е безсрамно: държавна фирма със собствените ни пари да заличи един архитектурен паметник в София! Върхът на цинизма е позицията НИНКН, която за пореден път е съучастник в унищожаването на историческото наследство!

Svetlana Videnova

1 час ·

Тази и всички останали красиви сгради трябва да останат непокътнати. Не останаха много, за съжаление.

Anna Bulgaranova

1 час ·

Смятам за отдавна закъсняло но все пак наложително възстановяването на защитеността на малкото останало от стара София и особено на сградите в списъка на архитектурното наследство!!! Моля да не допуснем за пореден път обезобразяването на столицата ни!!!!

Iosif Astrukov

1 час ·

аман...

Mariela Malamat

2 часа ·

Ама стига вече с това ново строителство. Има сума молове и административни сгради, които пустеят. Моля запазете една от малко оставащите сгради - свидетел на една София, за която хората са значели нещо!

Schmidt Dimitar Velichkov

3 часа ·

Абсолютно против! Живея на 100 метра по-нагоре по тази улица (Иван Вазов 40 ).Вечер след работа обикалям по половин час да се открие свободно място за паркиране. И висока сграда колкото спортната палата е пълно безумие. Фасадата трябва да остане същата.

NE LI И не само фасадата. Запазване на фасадата е познат подход по отношение на историческите сгради, но в конкретния случай ми се струва прекален. Учила съм фарси в тази срада преди време, не е в толкова трагично състояние. Изглежда като че ли умишлено се рушат паметници и се загрозява града. Както и да е, писах на арх. Здравков, но всъщност исках да напиша, че е време да започне голям разговор за облика на Стара София . Има все още запазени сгради в стил сецесион. Както и за стратегия и спешни мерки не само за опазване, а и за спасяване на българското културно наследство - това вече в държавен мащаб.

Stoiana Koleva-Kolin

6 часа ·

Много жалко, че простотата съсипва всичко...толкова ли не останаха терени за застрояване и такъв недостиг на площи за продажба ли има, че се налага да унищожаваме и малкото ценни сгради.На кой му е нужна тази шест етажна сграда там, която ще смаже красотата на паметника на културата....тъжно, много тъжно...

Антония Семова

6 часа ·

Стига! Баста! Престанете да рушите стара София!

Александър Чолчев

8 часа ·

Вероятно черепа ще го приватизира !

Olya Stoilova

преди 20 мин. · Sofia ·

Категорично против проекта и да се променя облика на сградата!!!

Milena Gigova Толкова красиви сгради бяха унищожени заради човишката алчност. Нека запазим поне останалите!

Paolina Tasheva

1 мин. ·

Категорично против! Съсипаха София!

Edi

#3 Hадстройка на бившето иранско посолство

2017-03-30 16:40

Безобразие е да се разваля такава прекрасна сграда. Би трябвало да се съхрани такава , каквато е.

Irina Popova

12 часа ·

Против!

Sasha Zdravkova

10 часа ·

Поредното безумие! ПРОТИВ! Преди години, обликът на София напомняше на Рим и Виена, а сега е сбирщина от архитектурни хрумвания, неуреденост и мръсотия!

Диана Василева

6 часа ·

ПРОТИВ!!

Alexander Stefanov

10 часа ·

Искам да изкажа своето възмущение от опитите да бъде надстроена сградата на Иранското посолство, която се намира на ъгъла на бул. Васил Левски и ул. Иван Вазов и е една от малкото останали наистина красиви сгради от миналото на София.

В нормалните държави старите сгради биват обявявани за архитектурни паметници и се пазят, поддържат и остават дори за поколенията. Затова Виена е толкова красива, затова има златна Прага. Уви, в нашата столица почти всички исторически сгради вече са премахнати, поради неясна причина, а малкото останали такива са оставени да се разрушават, за да бъдат и те премахнати в скоро време.

Истината е, че София се превърна в може би най-грозният европейски град. Или поне със сигурност е най-грозната европейска столица. Ако изобщо може да се смята за европейска, защото по-скоро прилича на ориенталска. Заради безхабериото на иснтитуциите и незаинтересоваността на гражданите. Затова отправям апел към АГК- запазете сградата, не позволявайте да бъде заличена. Желаещите да я надграждат не са едиснтвените жители на София и не трябва заради няколко лева под масата да склонявате да бъде извършен този варварски акт. Ясно е, че досега сте позвоялвали много стари и красиви сгради да бъдат безвъзвратно унищожени. Но помислете за поколенията. А и какво ще видят чуждестранните туристи в столицата? Разрухата и мутро-барока не са интересни на нормалните хора, особено от чужбина.

Глас в пустиня са мненията на гражданите, които гине грижа за историческите сгради в София, но се надявам на чудо и АГК и другите институции да започнат да си вършите работата в интерес на гражданите и поколенията, като се стремят да запазят останалите няколко сгради от архитектурата на стара София отпреди 1944 година.

Zara Dimitrova Boyadzhieva Категорично съм против. Дано повече хора изразят мнението си по този въпрос. София не може повече да се съсипва по този безобразен начин !

Харесвам · Отговор · 4 часа

Zara Dimitrova Boyadzhieva

1 час ·

Против съм, категорично. Надстрояването би променило автентичният облик на сградата! Да се запази в сегашният вид . Крайно време е да се спрат опитите да се разрушават красиви сгради в София.

Димитър Божилов

1 час ·

Проектът на АДИС е меко казано смущаващ! Ще адресирам посочения контакт (предполагам, че е на главния архитект на СО), с мнението си. Тези сгради са духът на София- всеки, който го е грижа за града, в който живее, трябва да вземе позиция! #ТвърдоПротив

Zara Dimitrova Boyadzhieva Митко бих добавила доста смущаващ. Духът на София и сградите трябва да се запазят!

‎Вяра Янкова‎ до Съдбата на един паметник на културата

3 мин. ·

Против съм!

Atanas Kendev Мнението ми е, че не надграждане, а погребване :(

Харесвам · Отговор · Съобщение · 9 мин.

Ellie Kaleva

30 март в 23:13 ·

Категорично съм против проекта за надстрояне на бившото иранско посолство на бул. Васил Левски Сградата трябва да бъде запазена в автентичния си вид.

Иванъ Треневъ

Вчера в 06:05 ·

Цялото ми семейство и приятели ,които са с висше и не образование сме против надграждане или събаряне на сградата! Тя е архитектурен паметник и трябва да остане в такова състояние!!! НЕ ПОСЯГАЙТЕ И ВЪРХУ НЕЯ КАКТО НАПРАВИХТЕ С КИНО ВЪЗРАЖДАНЕ И МНОГО ДРУГИ. ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ТЕЖЪК УРОК ОТ НАРОДА

Tsvetelina Kalushkova

Вчера в 06:17 ·

Обявявам се против надграждането или събарянето на Иранското Посолство! По никакъв начин сграда с национално архитектурно значение не трябва да се пипа!!!

Vasil Spirtov

Вчера в 07:10 · Budapest, Hungary ·

Сградата на иранското посолство е уникален архитектурен паметник и в никакъв случай не трябва да бъде събаряна!

Тѣодора Любов

Вчера в 07:11 ·

Здравейте, аз съм против събаряне на Иранското посолство.

Маргарита Русева

Вчера в 07:50 ·

След като унищожиха едно по едно всичко: икономика, енергетика, култура, образование, сега им пречат паметниците на културата. После иде ред на земята ни. ВНИМАНИЕ!!! Не пипайте паметниците на културата, бесни за власт и пари властници. Не пипайте тази сграда, оставете красивото за децата ни и за техните деца.

Габри Ела

Вчера в 08:10 ·

Архитектурните паметници не бива да се разрушават, а по възможност да се създават. Категорично против събарянето на Иранското посолство.

Dimitar Alexandrov Petrov И пълна възбрана/мораториум / за реконструкция на всички архитектурни и исторически паметници! Иначе реставрация /възстановяване /Да!

Todor Iliev

Вчера в 09:57 ·

Здравейте, аз съм против събарянето на сградата !!!

Juliyana Iskrenova НЕ!

Харесвам · Отговор · 31 март в 10:57

#1 Ваня Нейкова 30-03-2017 08:40

Здравейте, моето мнение е категоричон да не строи върху паметник на културата, а да се стопанисват и реставрират същите и да се популяризира тяхната история. София има достатъчен потенциал за разрастване и строителство и в южна и в източна посока-няма нужда културното наследство и историческата памет да се унищожават.Крайно време е да се научим да пазим и ценим това , което имаме.

#2 Деница 31-03-2017 11:03

категорично съм против!

#3 Дорина 31-03-2017 11:49

Чудя се докога ще има форуми от това естество. Едва ли някой, който разбира от архитектурна естетика и цени това, което имаме ще се съгласи с тази безумна идея. Аз казвам НЕ!

#4 Яна Георгиева 31-03-2017 13:30

Естествено, че НЕ. Що за безумен въпрос! Стига съсипвахте тая култура... руши се, руши се... Възстановявайте, не разрушавайте :)

#5 КРАСИМИРА ВАСИЛЕВА 31-03-2017 18:18

Законът трябва да е категоричен и да не позволява на имащите възможности за инвестиране даже да си помислят да губят време и пари за "опипване" на настроенията на общността на чиято територия се намира недвижимата културна ценност. Губи се и времето на администрацията за "кзуза пердута", надявам се. Новата застройка на столицата ни, и не само нейната,трябва да отчита локалните ветрове /въздушни течения прочистващи градския смог/, изгледите към Витоша още от центъра на града, инфраструктурното обезпечаване и др. Небостъргачите нямат място в стария център на града, както и към Витоша. Свободни територии на север в полето до северната дъга,на изток също, но тук е ролята на урбанистичните изследвания и анализи на конкретните параметри. Въз основа на резултата трябва да се изведат ограничители за проектантите, участващи в обявените международни конкурси с наше участие. Може би тогава ще престанем да строим "на парче" и ще имаме цялостна, професионална визия за градовете ни за поколения напред.

#6 Диана Николова 02-04-2017 05:53

Категорично съм против!

Проектът за преустройство

Follow Us
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page