top of page
Recent Posts
Featured Posts

БЪЛГАРСКАТА ДЪРВОРЕЗБА ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС






Тази книга се пише от доброволци и искрени почитатели на българската дърворезба. В частност и като начало от интерес и възхита към изключителният дърворезбен комплекс на Рачо Лозев Ангелов към чието възстановяване пристъпваме с решителни крачки където ще бъде създаден и прилежащ музей на българската дърворезба, така и към запазване, съхранение и продължение паметта и стойността на това изкуство и неговите отдадени майстори.


Тази книга ще пишем и допълваме в свободното си време, ще бъде безплатна и достъпна в интернет. Ще се радваме ако ни изпращате и ваши истории и снимки, ако добавяте информация към написаното.





С почит – Истината за една приказка https://www.facebook.com/Fairycastletruth/




Лоте Раденкова

1934-2017

„Лоте е дом, в който винаги те очакват да се върнеш. Лоте е сърце, в което намираш разбиране, приятелство, любов. Лоте е учител, който открива крилете ти и ги насочва към течението. Лоте е добра дума и топла усмивка.

В Лоте срещаш радост и утеха, която те учи да се вслушаш в камбанния звън отвън и да търсиш отекването му вътре в себе си.

Тя е притегателен център, който свърза стотици хора от различни поколения в една обща любов. Предаде знанията и уменията си, подплатени с добра дума за всеки от нас. Утоли ни като чаша горещ билков чай и ни засити като погача на прощъпулник. Показа ни как длетото маха излишното и с постоянство, вяра и смирение извайва и изчиства дървото отвън и нашия образ отвътре.

Лоте остави светла диря след себе си и меко сияние вътре в нас.

Винаги ще грее в сърцата ни като топла и уютна радост. Благословия е, че се срещнахме.“

От Школата по църковна дърворезба при храм "Св. св. Кирил и Методий"


Лоте Раденкова преподава безвъзмездно дърворезба в периода 1995 – 2017г.

Днес делото й продължава чрез близки и приятели в Храм "Св. св. Кирил и Методий" на ул. "Г. Вашингтон" № 47


Нейни и произведения на учениците й:

Рафаиловият кръст

Създаден между 1790-1802г.

Резбован от монах на име Рафаил който е пресъздал е 36 религиозни сцени с повече от 600 миниатюрни фигури. Кръста е с размери - височина 80 см, ширина 42 см, дебелина 3 см



Атанас Теладур

Е възрожденски дърворезбар и основател на резбарското течение в Самоковската художествена школа. Атанас Теладур е ръководител на изработването на централния дърворезбован иконостас в съборната църква в Рилския манастир „Рождество Богородично“, смятан за връх в развитието на българската възрожденска дърворезба. Прякорът му Теладур идва от италианската дума за резбар intagliatore.


„Успение Богородично“ в Пазарджик от 1840 г.















Генчо Марангозов











1881-1924 Потомък на Устагенчевския род Генчо от малък се отдава на този "чист и хубав" занаят - резбарството. Едва на единадесет години помага при изработването на иконостаси на баща си в Трявна. Премества се в София и след тежки времена е забелязан от Иван Бруха по поръчка на когото през 1905г. изработва резбарската украса на мебелите с които България се представя на международното търговско изложение в Лиеж, Белгия. Изработва иконостаса на църквата "Св. Кирил и Методий" в София, по поръчка на фабриканта Аврам Чальов изработва колекция от десет скулптурни фигури на на български владетели.


Иван Емануилов



Цаньо Антонов

Роден е на 15 ноември 1908 г. в Стояновци, област Велико Търново. Завършва столарското училище в Трявна и продължава обучението си в мебелното художествено училище в Русе, което завършва през 1928 г. Специализира резба в Академията на приложните изкуства в Мюнхен и скулптура във Вармбрун. През 1930 – 1963 г. е преподавател по резбарство в Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна. Чрез творчеството си продължава традициите на Тревненската художествена школа.

През 1969 г. е удостоен със Славейкова награда. Умира на 30 август 1976 г.



Проф. Асен Василев

1909-1987

Роден на 18 януари 1909 г. в село Арда, Ахъчелебийско в семейство на учители.

Първоначално учи в прогимназията в с. Райково – днес квартал от гр. Смолян, а след това записва резба и моделиране в Художествената академия в София при проф. Тодор Христов, която завършва през 1932 г. Преподава резба в Промишленото училище в София от 1933 г. до 1949 г.

През 1949 г. участва в конкурс по резба за доцент в Художествената академия, където започва да преподава от същата година. През 1960 г. е удостоен със званието професор. Дългогодишен завеждащ катедра „Приложни изкуства“, подготвил редица талантливи ученици в областта на дърворезбата.





Петър Стоянов Кушлев

14. 07.1908-2000

Иконостас и Владишки трон с дърворезба в църквата „Света Троица“ в Слатина

Амвон и владишки трон в църквата „Света Петка Нова“ в Пловдив

(липсва снимка)

Иконостас в църквата „Свети Иван Рилски“ в Търговище

Иконостас в църквата „Свети Иван Рилски“ в Кресна

(липсва снимка)

Полилеи в църквата „Успение Богородично“ във Варна

Рачо Лозев Ангелов

















1939-1993

Самоукият майстор Рачо Ангелов създава в периода 1968 - 1993 в края на Борисовата градина (тогава - Парк на свободата) приказен комплекс от дърворезби и каменни пластики с осем постройки свързани помежду си, изпълнени с дърворезбени пердета, килими, цветя, заемащ площ от 1100m² в края на 1993г.

Пламен Динков


Пламен Динков е роден на 19 декември 1957г. в Благоевград. От 1980г. живее и работи в София. През 80те години е член на ЗМНХЗ секция“Ковано желязо“. С дървопластика и дърворезба се занимава от 1977г. Негови работи са закупени и подарени при посещението на папа Йоан Павел Втори при посещението му в България през 2002г., както и при посещението на испанския крал Хуан Карлос през 2003г., а също и от Президентството на Република България. Негови творби са собственост на ценители от страната, както и на такива от Великобритания, САЩ,Русия, Испания, Гърция и др.


Изработил е иконостасите за църквата на манастир „Света Петка“- кв. Бистрица, параклис“Успение Богородично“-с.Осеново, църква“Св. Димитър“-с.Ляски, църква „Св.Петка“-с.Желява, както и проскинитария за чудотворната икона на Св. Богородица в кремиковски манастир „Св. Георги“

Алексей Алексиев













Алексей е роден през 1962г. в гр.София. От малък се занимава с художествени занаяти и приложно изкуство. През 1972-74г. посещава курсове по дърворезба в гр. Джакарта - Индонезия при майстор Варсоно. През 1975-76г. учи при худ. Петър Кушлев. От 1984г. до днес създава безвъзмездно над 14 произведения в София от изсъхнали дървета.

Минчо Маринов

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Роден на 1.02.1958 г. в гр. Димово. Занимава се с резба и иконопис от 1980 г. Негови работи има в Зографския манастир, Атон - царски двери и кръст, в колекцията на Игнат Канев - Канада, Франция, Германия Аржентина, Турция, САЩ - колекцията на Лин Монтгомери, Финландия - колекцията на Г-н Пека Ойоне, колекцията на Г-жа Карита Воланен, колекцията на Юкка Муринен. Направил е дарения на манастира "Св. Георги Победоносец" в Поморие, манастира "Св. Мина" край София, черквата "Св. Никола" - София.

Десислава Недялкова


Аспарух Масларски


„За мен няма какво толкова да споделя, единствено, че от малък дървото ми е слабост. Но живота ми така се стече, че въпреки че исках да уча за това, не можа да се случи. Но когато нещо ти е в кръвта, то не може да изчезне току така и аз станах самоук майстор, като никой не ми е предал и един урок.“


Аспарух Масларски изработва „Ръченица“ по Мърквичка в продължение на три години, произведението му е дар за семейството му.


120x80mm

Васко Иванов


”Майсторството, което влагат известни и неизвестни миниатюристи върху малката форма на напрестолните кръстове, енклопии и миниатюрни икони демонстрира художествените достойнства и постижения на това изкуство, все още малко познато и популяризирано. При съприкосновение с него човек навлиза в един по друг свят. Дърворезбата омайва с магнетична сила и въздейства върху сетивата и чувствата на хората.” Напрестолните кръстове сътворени от Васко Иванов са с размери 23см. / 14см. до 58см. / 28 см.

Кирил Томанов

Кирил Томанов е роден през 1961г. в град Свищов. През 1981г. завършва ССХУПИ „Тревненска школа“, гр. Трявна. Работи в областта на миниатюрната пластика. Участва в множество изложби в страната и чужбина. Реализира самостоятелни изложби в галерия „Спектър“, Арбанаси (1997) и галерия „Изетан“ – Токио, Япония (1998). Участник във всички издания на Международното Биенале на църковните изкуства, Велико Търново (2009-2017). През 2011г. получава Първа награда на годишна изложба на Кралско дружество за миниатюра“, Лондон. Член е на AMA (Световна организация за миниатюра). Член на Българско иконографско сдружение (БИС) от създаването му.


Майстор Кирил Томанов вече твори в небесата, пожелаваме му светъл път

Живко Петров

Роден съм на 02.08.1962 г. в град Варна. През 1982г. завърших ССХУ ПИ-Сливен. Работя резба върху чимшир, кост, метал. Участвал съм в различни изложби както и в Биеналето на църковното изкуство във Велико Търново. Три мои работи притежава бившият посланик на Русия Юрий Исаков както и бившият посланик на САЩ Ричард Майлс-ракла за пури. Изработил съм Проскинетарий в катедрален храм "Рождство Богородично" във Велико Търново. Както и 16 произведения намиращи се в Община Трявна. Обичам музиката, една от любимите ми песни е Стълба към небето на Led Zeppelin.

Валентин Русев

За себе си мисля, че съм инструмент в Божиите ръце.

Цветомир Найденов

Instagram @tsetsco

Григор Цветков

Григор Цветков е самоук майстор чиято страст трае вече четиридесет години. Можете да го видите да дялка в трамвай, на пейка, по всяко време. Така се и запознахме - забелязахме един човек в трамвая който си дялкаше нещо. На въпрос на пътници какво прави, той отвърна - "Мечка, но не е готова. Трябва да се озъби, да прогледа..."

Григор Цветков - 0877411125

Симеон Шопов - Леков


Симеон Шопов – Леков е роден на 16 юни 1969 г. в гр. София.

Началото на неговата работа с дървото е точно преди 26 години – 1993 г. Процесът на работа е спонтанен, не е изучавал никакви техники на дърворезба. Предпочитаният материал е дърво – липа. Изключително ръчна изработка и лична интерпретация както на света, така и на взаимоотношенията в него, създавайки направо собствени светове. Единствено използван инструмент – макетен нож и собствени техники за консервация.

Икона Св. Георги Победоносец

Композиция „Шах“, детайли

Икона PER CRUSEM AT LUCEM ( лат. „Чрез Кръста към светлината“), детайли

…и много, много други – кръстове, икони, печати и литературни образи

Facebook: Нишата на светлините/Niche of Lights

@woodcarvingproject

тел. : 088 688 2185

Майстор ГЕОРГИ

За майстор Георги тепърва ще има какво да разкажем. Тук само малка част благодарение на А. Жардин.

СИМЕОН ТОШЕВ ЯНКА ПЕТАЧКА-АЙКОВА

Струва си да изминеш хиляди километри за да се запознаеш с майсторите Янка и Симеон! Можете да ги откриете в китната Полена, само на 94км. от София и ще познаете мястото където се творят разкошни дърворезби още по табелата.


Радостта и на двамата е, че над 90% от направеното от тях е публично достъпно – изработили са 20 иконостаса които красят храмове в България. И двамата – самоуки, и както сподели майстор Симо – всичко се научава с правене и много гледане. Произведенията им се правят по начин да вдъхновяват и издържат през перипетиите на времената. До момента няма човек, пожелал и издържал да изучи и продължи този път.

Техни произведения можете да видите в:

Св. Николай Летни и Св. Архангел Михаил в Благоевград

Св. Неделя, Св. Петка, Св. Троица в гр. Дупница

С. Мощанец, с. Железница, Ризова махала Благоевградско

Зимния параклис в Ресиловския манастир

Църквата в Руенския манастир

Св. Тодор в Сапарева баня

Иконостас в Западни покрайнини, Сърбия

Църковни мебели на много места в България и Гърция https://www.facebook.com/profile.php?id=100001245839201&epa=SEARCH_BOX

00359 895423407 - ЯНКА ПЕТАЧКА-АЙКОВА

ИВАН ЧУКУРОВ


Майстор Иван е сред най-скромните хора с които се запознаваме. Роден 1967 година в гр. Габрово, завършва Националната Гимназия за Приложни Изкуства в Трявна и до днес твори от сърце. Помолихме негови колеги да споделят впечатления. А те са великолепни. Иван Чукуров е точният човек за работа в екип, прецизен във всеки детайл. Участвал е в множество проекти с колеги.

За връзка с майстор Иван Чукуров: 0888539338

Стойчо Андреев


Аз съм Стойчо Андреев на 58г. от гр. Гълъбово, от 15г. се занимавам с дърворезба. При изработката им съм заимствал от картини на световно известни художници. Те са над 40 и 90% от дърворезбите са с религиозни сюжети. Имам шест изложби, пет от които самостоятелни, някои от тях са в гр. Трявна в център Уста Дарин и в гр. Стара Загора в галерия Алба-авитохол.

Първите три дърворезби са от участието на майстор Стойчо Андреев през 2019г. в шестото международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Christ with the two Marys Saint Anne, the Christ Child and the Virgin

Holy Communion

Вдясно - наскоро завършената дърворезба по картината "Holy Family with Saint Elizabeth and the infant St. John" на Рафаел, рисувана 1519г.

Mystic marriage of St. Catherine

Стойчо Андреев - 0885903212

Марин Петков

Уникалната къща с дърворезбите, създадена от самоукия майстор дърворезбар Марин Петков, привлича гости от близо и далеч в разградското село Малък поровец. С много желание, любов и всеотдаен труд майстор Марин в продължение на 16 години постепенно превръща къщата си в едно своеобразно произведение на изкуството, като декорира с дърворезба всички мебели, тавани, корнизи, външната страна на прозорците, верандите. Така майстор Марин осъществява дългогодишната си мечта, а именно в родното си село да създаде къща във възрожденски стил, каквито наоколо няма, но той изключително много харесвал.


Всичко започва в началото на 80-те години, когато той решава да декорира така своята къща, строена в началото на 50-те години, че тя да прилича на красивите възрожденски къщи. Марин Петков е бил е майстор на мебели, но в областта на дърворезбарството се е учил сам.

Интерес предизвиква и друга от стаите на къщата, където може да се види семейният олтар, домашната църква. Там особено впечатление на посетителите правят иконите, направени с дърворезба, а така също „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, също сътворена от дърво. Друго от помещенията на къщата носи името „Стаята с мечовете“. Там може да се види изящно изработен в огромен мащаб Георгиевският кръст за храброст.

Впечатление прави и „Стаята с дванадесетте апостоли“, която майстор Марин създава в резултат на дадено обещание във връзка със здравето на децата в семейството му. Характерно за нея е, че е изключително светла и често е наричана от гостите „Бялата стая“.

Любопитство у посетителите предизвиква и друго интересно помещение от къщата – „Арабската стая“, която е изцяло в тъмен махагон. За нейното създаване майстор Марин се е готвил дълго и много старателно, защото рисунъкът на дървото е по-различен. Идеята за тази стая му идва след като гледа един документален филм за посещение на българска делегация в няколко арабски държави.

ДИМИТЪР ХРИСТОВ


Роден e на 23.09.1965 г. в София.

Член е на Задругата на майсторите (България) и на Камaрата на занаятите, гр. Кобленц (Германия).

Участвал е в няколко изложби на художествените занаяти със свои творби – дърворезбени пана, дървопластики и скулптури, струговани съдове и др.

Още от ранните ученически години датира интереса на Димитър към ветроходството и корабомоделизма, а по-късно и към конструирането и строежа на дървени яхти и ветроходни кораби.


Дърворезба и художествена обработка на дърво



Етрополе



1987 – специализира в школата по дебърска дърворезба на майстор Номча в Охрид

1987 - 1991 работи в ателието на майстора-резбар Петър Кушлев. Там участва в изработването на иконостасите за катедралната кърква в кв. Устово, Смолян, църквата „Св, Николай”, София, църквата на Петропавловския манастир, Лясковец и др.

1989 - полага изпит пред комисия, назначена от Св. Синод, и придобива правоспособност да работи църковна дърворезба за Българската православна църква съгласно каноните на Вселенската църква.

1990 - 1991 – работи в ателие за класически дървени скулптури на религиозна тематика в гр. Лиенц – източен Тирол

1992 – 1995 – проектира, изпълнява и монтира иконостаса на цървата, строена от Кольо Фичето в манастира „Св. Троица” – Велико Търново


1993 - 1994 – проектира и изработва резбован възрожденски таван в къщата на Иван Спасев, Банско

1995 – 1996 – ръководи курс по резба в 11-то основно училище „Св.Пимен Зографски” , София

1996 – участвува в Международен симпозиум по скулптура на дърво в гр. Каляри (Сардиния)

1996 – регистрира фирма за реставрация на старинни и изработка на нови стилни мебели и дърворезба

1997 – успешно завършва международен курс-специализация по реставрация и консервация на старинни къщи в гр. Кобленц (Германия)

1998 - 2000 – проектира и изработва иконостаса на параклиса Св. „Йоан Кръстител” – Златни пясъци

1999 – участва в Международния панаир на занаятите в Кобленц (Германия)

2002 и 2006 – участва в реставрационни работи в Зографския манастир – Света Гора (Атон, Гърция)

2003 – довършителни работи и монтаж на иконостаса на църквата във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици”

2004 – 2005 - изработка на иконостас на Руенският манастир “Св. Йоан Рилски”, с. Скрино

2006 –2007 – реставрация на сградата и интериора на старото възрожденско (килийно) училище в с. Боженица

2007 - 2008 – изработка на проскинитари и три резбовани врати на старата възрожденска църквата „Св. Богородица” - кв. Василико, гр. Троица

2009 –- проектира и изработва иконостаса в църквата на Етрополския манастир „Св. Троица”

2010 – реставрира иконостаса на Чекотинския манастир „Арахангел Михаил”





Реконструкция, строеж и вътрешно обзавеждане на яхти


1979 – става член на Морския клуб – София и години наред участва в поддържката и ремонта на дървените гребно-ветроходни лодки на клуба (Ял – 6)

1980 - 1982 - участва в ученически клуб-ателие за изработване на малки гребно-ветроходни лодки, с които впоследстве се е осъществява плаване по Дунава.

1990 до сега – проектиране, изработка и монтаж на цялостно вътрешно обзавеждане на нови стъклопластикови и метални яхти

1993 - пълна възстановка на стара рибарска лодка тип „Липованка” (дължина 6 метра), по останки от корпуса й, намерени край Дунава

1995 - възстановка на ветроходна яхта, тип „Балтийка”, (дължина 12 м, една от първите български яхти, строени през 50-те години във Варна)

1996 -1998 - основен ремонт на дървена ветроходна яхта „Елфи”, силно повредена след сблъсък в скалите и потъване (дължина 7,60 м, посторена 1942 г. в Англия по проект на Colin Archer)

2009 – ремонт на палуба и вътрешно обзавеждане на голяма моторна яхта „Азимут 153” (дължина 33 м) - Porto Cervo (Sardinia)

2010 - изработка на палубата на речен пътнически плавателен съд “Elegance Lady” (дължина 120 м) - Manheim (Germany)

2011 – 2012 – изработка на конструкцията (скелета ) на реплика на тракийска бойна галера „Резос“ по поръчка на предаването „Непознатата земя“ на БНТ. Техологията и използваните материали са автентични и изработени с древни инстументи, крепежните еленети са изцяло от дърво и въжета, а за изолация са използвани само естествени смоли. Всички етапи от изпълнението на кораба са заснети и се излъчват в ТВ поредица „Непознатата земя“.



Майстор Димитър Христов - тел. 0882 366 598


Извънредните времена раждат изключителни произведения. Ето някои от тях създадени или завършени от съвременните майстори в периода 14.03.2020г. до днес - 05.07.2020г.

Майстор Пламен Динков

Майстор Пламен Динков

Майстор Янка Петачка-Айкова и майстор Симеон Тошев

Майстор Симеон Шопов

Майстор Валентин Русев

Майстор Алексей Алексиев





ИВАН КОСТОВ – миниатюрна дърворезба





























Роден на 27.10.1951 г. в село Желю Войвода, Сливенско.

Учи в ТЕТ „Мария Кюри „ Сливен

1978 г. – Копривщица – първа награда и златен медал на Четвъртия фестивал на художествената самодейност.

2003 г. - Международен фестивал на художествената самодейност – Бургас

2003 г. – Първа награда – Панаир на занаятите - Варна

2004 г. – изложба МХТИ София

2005 г. – Първа награда – Панаир на занаятите Варна

2006 г. - Първа награда в конкурс за сувенир на Варна.

Редовен участник на панаира на занаятите във Варна и АМО Етъра.

2006-2008 г. участва в Първия, Втория и Третия международен фестивал на християнските изкуства и култура в Несебър.

Участва във Второто, Третото и Четвърто биенале на църковното изкуство във Велико Търново.

2005- 2007 г. – изложби в Англия – църква Сейнт Джордж, Белгия, галерия Алтера СТЦ Интерпред- София, Пловдив, Плевен, София, Велико Търново, Бургас.

2006 г. – Изложба Иван Костов и приятели в галерия Алтера СТЦ Интерпред – София

2009 г. – Самостоятелна изложба в АМО Етъра

Член на Дружеството на Сливенските художници.

Участва активно в изложбите на Сливенските художници.

Негови произведения има в частни колекции в Европа, САЩ, Австралия и Канада.


















За връзка с майстор Иван Костов - 0876005261






Милен Димитров



Майстор Милен Димитров е завършил обучение в Трявна, след това в София при проф. Антон Дончев.

Отказваше да го добавим в книгата защото няма самочувствие на дърворезбар. Поради това, че скромността понякога е като цвете което не се вижда сред тревите сме много щастливи, че успяхме да го убедим повече хора да имат възможността да видят красотата и прецизността на произведенията му.














Подаръкът който ни направи майстор Милен Димитров чрез който се добива представа процесът по изработването на една дърворезба:



За директна връзка с майстор Милен Димитров: https://www.facebook.com/milenosm





__________________________________________________________________________________________









______________________________________________________________________________________________________

Източници:

http://www.wikiwand.com/bg/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B9_%D0%9D%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2

http://www.wikiwand.com/bg/%D0%94%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0

https://www.geni.com/people/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B9-%D0%9D%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2/6000000002681735868

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_(%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BF)

https://www.facebook.com/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%AF%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB-1668237093472893/

https://www.tourism-yambol.com/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%86

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=182&OB=DESC

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%81,_%22%D0%A1%D0%B2._%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%22,_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BF.JPG#filelinks

http://www.wikiwand.com/bg/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8_(%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%BE%D0%B4)

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2

Дебърска художествена школа – Уикипедия bg.wikipedia.org

http://bnr.bg/plovdiv/post/100913035/katedralniat-hram-uspenie-bogorodichno-v-pazardjik-stana-na-180-godini

https://fr.wikipedia.org/wiki/Monast%C3%A8re_Saint-Jean_Bigorski

https://hy.wikipedia.org/wiki/%D5%8A%D5%A1%D5%BF%D5%AF%D5%A5%D6%80:Monastery_Sveti_Jovan_Bigorski,_Macedonia_(9).JPG#metadata

https://www.flickr.com/photos/elschurova/3758492266/in/photostream/

https://www.i-school.dimovengraving.com/2010/10/17.html

http://patuvaj.blogspot.com/2013/02/blog-post_21.html

http://www.infotourism.net/index.php?t=3567&m=2

http://www.backpacknerd.com/article/30

http://bgart.bg/2013/09/%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2/

https://www.lifebites.bg/rafailoviat-kryst/

https://www.flickr.com/photos/20792787@N00/5450827101/in/photostream/

https://nakitakitson.wordpress.com/2013/09/13/time-to-get-back-to-work/

http://www.activeboomeradventures.com/2018/08/28/southeastern-bulgaria/

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2

file:///C:/Disk%202/Book/065.03..pdf

Follow Us
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page